Klub Miłośników Książki



WIELKA KSIĘGA ZDROWIA

Naturalna profilaktyka i samoleczenie chorób cywilizacyjnych. Publikacja, którą proponujemy naszym Czytelnikom, w znakomity sposób uzupełnia naszą wiedzę z zakresu profilaktyki zdrowia.


ENCYKLOPEDIA GRZYBÓW W POLSCE

Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednakże nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybki. Czy ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych, czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące? Jak prawidłowo odróżnić grzyby jadalne od śmiertelnie trujących. Każde grzybobranie to zapowiedź wspaniałego festynu przyrody, olśniewającego różnorodnością grzybowych odmian i gatunków. Cieszą nasze oczy, a podniebieniu dostarczają niezapomnianych wrażeń smakowych. Jednak, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Jak rozpoznać najsmaczniejsze wśród smacznych?

Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą Państwo w nowej, bardzo obszernej Encyklopedii grzybów w Polsce.

Korzystanie z tej encyklopedii, w której informacje zaprezentowano w prosty i przystępny sposób, pozwoli:

  • poznać gatunki grzybów jadalnych ,niejadalnych, trujących i chronionych występujących w
    Polsce,
  • uzyskać wiedzę na temat typowego środowiska wzrostu poszczególnych gatunków grzybów, oraz
    okresu ich występowania,
  • szybko rozpoznać, dzięki zamieszczonym symbolom, które grzyby są jadalne, które trujące, a
    które podlegają ochronie,
  • dowiedzieć się o bezpiecznych zasadach zbierania i przygotowania grzybów do spożycia,
  • przygotować wiele ciekawych potraw według zamieszczonych w książce przepisów,
  • poznać zasady postępowania przy różnych rodzajach zatrucia grzybami.

Istotnym walorem książki, jako przewodnika po świecie grzybów, są fotografie o wysokich walorach technicznych, prezentujące piękne okazy grzybów w ich naturalnym środowisku. Encyklopedia zawiera najwyższej jakości, duże zdjęcia, dzięki którym ponad 300 gatunków grzybów ożywa na jej kartach. Miłośnicy grzybów mogą porównać z nimi znalezione przez siebie okazy.

Encyklopedia przedstawia niezmiernie różnorodne, niezwykłe królestwo grzybów, jedynych organizmów mających cechy zarówno roślin, jaki zwierząt. Prezentację przedstawicieli tej ogromnej grupy żywych organizmów autor poprzedza omówieniem wielorakich funkcji pełnionych przez grzyby w ekosystemie. Przede wszystkim jednak prezentuje ze szczegółami 300 gatunków grzybów, które można spotkać w Polsce. Przy prezentacji każdego gatunku Czytelnik znajdzie dokładny opis wyglądu, nazwę polską oraz łacińską a także inne nazwy tego gatunku, dane dotyczące wielkości, gatunków podobnych, okresu i miejsca występowania a także informacje o walorach smakowych.

W pierwszym rozdziale poznajemy ułożone w porządku alfabetycznym najważniejsze i uznawane za najsmaczniejsze grzyby jadalne. Czytelnik może się dowiedzieć, które gatunki można bezpiecznie spożywać, jak je rozpoznać oraz gdzie i kiedy najlepiej ich szukać. Wstępną ocenę, czy grzyb jest jadalny, czy trujący, ułatwiają stosowne ikonki zamieszczane przy każdym gatunku grzyba.

Drugi rozdział poświęcono najczęściej występującym grzybom trującym i niejadalnym których spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym lub nawet śmiercią. Koniecznie trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać takie gatunki.

W trzecim rozdziale autor prezentuje także kilkadziesiąt grzybów objętych ochroną w Polsce – od znanych z walorów smakowych smardzów po najrzadszych przedstawicieli rodziny sromotnikowatych.
Encyklopedię uzupełnia rozdział o grzybach w kuchni. Dodatek podpowiadający, jak w smakowity, łatwy i przyjemny sposób przetworzyć grzyby – od suszenia przez marynowanie po gotowanie. Znajdziemy tu także kilkadziesiąt oryginalnych przepisów na dania z grzybów.

W encyklopedii znajdziemy szereg interesujących ciekawostek między innymi o: trufli letniej – ginącym przysmaku, płomiennicy – grzybie owocującym zimą, niebezpiecznej opieńce miodowej, śmiertelnie trujących muchomorach, włóknouszku ukośnym – będącym antidotum na wiele chorób, grzybie olbrzymie – siedzuniu sosnowym.

Można mieć niemal pewność, że kto zapozna się z tą książką, będzie potrafił odróżnić grzyby jadalne od pozostałych; można też mieć nadzieję, że nie będzie niszczył nieprzydatnych dla siebie, wiedząc już, co przyroda zawdzięcza tym niejadalnym, a nawet trującym.

Umiejętność prawidłowego rozpoznawania grzybów jest nie tylko świadectwem wiedzy, ale przede wszystkim gwarancją, że nie narazimy niczyjego zdrowia i życia. Ważna uwaga: dokładny skład chemiczny wielu grzybów nie jest do końca poznany, dlatego ze względów bezpieczeństwa traktuje się je jako niejadalne bądź trujące. Bywa, że wraz z postępem nauki i badaniem wpływu występujących w nich substancji chemicznych na organizm ludzki grzyby, przez wiele lat uważane za jadalne, zostają „przekwalifikowane” i zaczyna traktować się je jako trujące. Z tego punktu widzenia bardzo istotne jest posługiwanie się przy ocenie danych gatunków najnowszą literaturą. Publikacje wydane kilka czy kilkanaście lat temu mogą nie uwzględniać najnowszych badań.

W końcowej części encyklopedii Czytelnik znajdzie słowniczek i bibliografię tematu.
Oddajemy w Państwa ręce książkę, z którą do lasu może się wybrać zarówno doświadczony, jak i początkujący grzybiarz. Książka uprzyjemni i ułatwi każde grzybobranie. To niezastąpiony towarzysz grzybiarzy w każdym wieku i na każdym poziomie wtajemniczenia.

Encyklopedia dostępna wyłącznie w Klubie Miłośników Książki

Tytuł: Encyklopedia grzybów w Polsce
Autorzy: Wiesław Kamiński /część encyklopedyczna/, Malwina Flaczyńska / Grzyby w kuchni/
Format: 21 x 29 cm
Objętość: 240 stron
Oprawa: twarda, szyta, lakierowana, papier kredowy
Wydanie: pierwsze 2014
Wydawca: Dom Wydawniczy PWN

Wydrukuj

 

Strona główna | O firmie | Oferta handlowa | Nowości | Zamówienia | Kontakt

Klub Miłośników Książki © Rok założenia 2001


Stronę odwiedziło:6331 gości. Dzisiaj stronę odwiedziło: 46 gości. Wczoraj stronę odwiedziło: 311 gości.