Cyceron "Pokój bez książek
jest jak ciało bez duszy"
Czytaj więcej

Znajdź swoją następną książkę

Przejdź do działu

opracowanie redakcyjne: Monika Karolczuk

Wielka kuchnia świętej Hildegardy

Po upływie trzech lat od premiery „Wielkiej apteki świętej Hildegardy” – monumentalnego zbioru receptur na liczne choroby i dolegliwości, opracowanych na podstawie dzieł św. Hildegardy, ukazuje się „Wielka kuchnia świętej Hildegardy” – kunsztownie wydany wolumen, gromadzący obszerny wybór przepisów kulinarnych, inspirowanych zaleceniami XII wiecznej mniszki z Bingen. Święta Hildegarda przywiązywała ogromną wagę do diety, jako kluczowego elementu, decydującego o zdrowiu fizycznym i duchowym człowieka. Według znawców, centralnym elementem diety św. Hildegardy jest zasada  discretio (rozwaga) czyli dążenie do równowagi i umiaru w wielu aspektach życia, w tym w odżywianiu. Jeśli spojrzymy wybiórczo na jej zalecenia kulinarne, to z pewnością zauważymy, że szczególne miejsce zajmuje w nich orkisz, zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Obok orkiszu Hildegarda zalecała spożywanie warzyw, owoców (zwłaszcza orzechów) oraz nasion, natomiast mięso i produkty mleczne winny stanowić rolę uzupełniającą. Ciekawym jest, że zalecała unikanie spożywania m.in. takich produktów jak pszenica, mleko, sól.

Najnowsze promocje

Klub Miłośników Książki
ul. Owczarska 9, 43-100 Tychy
tel. (32) 218-21-75