Znajdź swoją następną książkę
- 
	
			
			
					119,00 zł - 
	
			
			
					Ratusze w Polsce
119,00 zł - 
	
			
			
					Słynna broń 2
155,00 zł - 
	
			
			
					Kossak Wojciech
149,00 zł 
Przejdź do działu
Click here to change this text

opracowanie redakcyjne: Monika Karolczuk
Wielka kuchnia świętej Hildegardy
Po upływie trzech lat od premiery „Wielkiej apteki świętej Hildegardy” – monumentalnego zbioru receptur na liczne choroby i dolegliwości, opracowanych na podstawie dzieł św. Hildegardy, ukazuje się „Wielka kuchnia świętej Hildegardy” – kunsztownie wydany wolumen, gromadzący obszerny wybór przepisów kulinarnych, inspirowanych zaleceniami XII wiecznej mniszki z Bingen. Święta Hildegarda przywiązywała ogromną wagę do diety, jako kluczowego elementu, decydującego o zdrowiu fizycznym i duchowym człowieka. Według znawców, centralnym elementem diety św. Hildegardy jest zasada discretio (rozwaga) czyli dążenie do równowagi i umiaru w wielu aspektach życia, w tym w odżywianiu. Jeśli spojrzymy wybiórczo na jej zalecenia kulinarne, to z pewnością zauważymy, że szczególne miejsce zajmuje w nich orkisz, zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Obok orkiszu Hildegarda zalecała spożywanie warzyw, owoców (zwłaszcza orzechów) oraz nasion, natomiast mięso i produkty mleczne winny stanowić rolę uzupełniającą. Ciekawym jest, że zalecała unikanie spożywania m.in. takich produktów jak pszenica, mleko, sól.